Articles

Селекција на отпад

Имајќи ги предвид светските искуства, организациско–техничките барања, економската оправданост, спецификите на урбано живеење итн. како најефикасен модел за примарна селекција на комуналниот отпад се наметнува неговото раздвојување на сува фракција (преовладува отпадот од пакување) и влажна фракција (преовладува биоразградливиот отпад).

Поделбата на сув и на влажен комунален отпад кореспондира со европските искуства, но и со нашата законска регулатива.

Во услови кога се понагласено се зборува за проблемот со отпадот и загадувањето, процентот на селекција на сувата фракција од отпад е многу мал односно за 2018год. 24% (25.000 тони отпад од пакување) беа селектирани и рециклирани.  

Согласно националните цели, во 2020 година во Македонија треба да се селектира и рециклира 60% од отпадот од пакување, односно над 65.000 тони годишно хартија, пластика, стакло, лименки и дрво.

За постигнување на овие цели потребна е поголема соработка меѓу колективните постапувачи, јавните претпријатија и комунална хигиена како и подигање на јавната свест на граѓаните за селекција на отпадот.

Линкови 2

NewsLetter

Внесете ја вашата email адреса за да добивате новости.


FacebookTwitterLinkedin

Twitter Новости

O_KiselaVoda Деца од градинките и училиштата од Кисела Вода учествуваа на манифестацијата „Скопје цвета“ https://t.co/N0C9doNTFw
23hreplyretweetfavorite
O_KiselaVoda На државно првенство во одбојка ООУ „Партенија Зографски“ освои 3 место https://t.co/fWAhJuO63W
O_KiselaVoda Општина Кисела Вода објави оглас за материјална поддршка на спортски клубови/здруженија и спортски манифестации https://t.co/gwSgAJ6q1q