• Жителите на Пинтија ќе добијат асфалтирани улици и атмосферска канализација

    Жителите на Пинтија на потегот од ул. „Саса 2“ до крстосницата со „Јабланица“ ќе добијат целосно реконструирана улица.

  • Децата и вработените во објектот „Мимоза“ на ЈДГ „Весели цветови“ ќе добијат подобри услови

    Градоначалникот Филип Темелковски потпиша договор за реализација на проект за енергетска обнова на ЈДГ „Весели цветови“, објект „Мимоза“.

  • Целосно е реновирана спортската сала Независна Македонија

    Општина Кисела Вода во соработка со ЈП „За стопанисување со спортски сали и објекти - Кисела Вода“, целосно ја реновираше спортската сала „Независна Македонија“

  • Градоначалникот Филип Темелковски во Владата на РСМ потпиша договор за набавка на товарно возило – кипер

 

 

Насловна

Одржана јавна расправа за изградбата на нова градинка во Општина Кисела Вода

Општина Кисела Вода во соработка со Министерството за труд и социјална политика, денес во просториите на Општина Кисела Вода, одржаа јавна расправа со цел информирање на граѓаните и засегнатите страни за активностите за изградба на нова градинка.

На расправата, Министерството за труд и социјална политика го презентираше проектот „Првична ограничена оцена на влијание врз животна средина и социјални аспекти за изградба на нова градинка“ во Општина Кисела Вода во рамки на Проектот за подобрување на социјални услуги (ППСУ Проект).

Имено, беше презентиран и основниот проект за надградба на детска градинка во Општина Кисела Вода за кој Општината доби грант кој што е финансиран од страна на Светска  банка.

Како што беше кажано пред присутните, сместувачките установи за згрижување на деца од предшколска возраст, како и нивните капацитети, не ги задоволуваат потребите на граѓаните на цела територија на државата, што воедно е и причинител за нискиот процент на згрижени деца во предшколска возраст. Имајќи ги во предвид ваквите податоци, Министерството за труд и социјална политика со финансиска поддршка од Светска Банка, отпочна со реализација на Проект за “Унапредување на социјални услуги”, со кој се предвидува зголемување на капацитетите на постоечките установи преку нивна реконструкција, доградба или изградба на нови објекти.

Општина Кисела Вода аплицираше со проект за изградба на модерна, енергетски ефикасна детска градинка во урбаниот дел на Општина Кисела Вода, во населба Драчево. Локацијата предвидена за изградба има површина од 600m2и се предвидува да се сместат 125 деца. Со реализација на предвидените проектни активности за кои општината го доби грантот, финансиран од страна на Светска  банка, ќе се овозможат поквалитетни услови за згрижување на децата како и зголемување на сегашните капацитети во населба Драчево.

Додај коментар


FacebookTwitterLinkedin

Популарни Статии

Веб Страна

Дали ви се допаѓа новиот изглед на веб страната на Општината?

1 Останати гласови

 

 

 

Линкови 2

NewsLetter

Внесете ја вашата email адреса за да добивате новости.


FacebookTwitterLinkedin

Twitter Новости

O_KiselaVoda Светскиот ден на децата одбележан во Кисела Вода #WorldChildrensDay #UnitedNations https://t.co/bxWbCH02Fc
15hreplyretweetfavorite
O_KiselaVoda Градоначалникот Филип Темелковски изврши увид во градежните зафати за санација на патот кој води кон Теферич https://t.co/5ra6rTY8Bj
O_KiselaVoda Парковите во Кисела Вода збогатени се со нови високо квалитетни дрва https://t.co/1GswMlaUAV