Користиме cookies со цел да ви овозможиме најдобро искуство и беспрекорно пребарување на нашата интернет страница. Истата користи cookies пораки од трети страни, со цел да Ви доставуваат информации кои ќе Ви бидат од корист. Продолжувајќи ја Вашата посета на оваа интернет страна, се согласувате на користењето на cookies.

Фотоволтаичните системи во функција на заштеда на CO2

Секој ден стануваме посвесни за опасноста која и се заканува на планетата Земја и на нас како нејзини жители. Честичките кои се во воздухот се во голем дел од времето над дозволеното особено во екот на зимската сезона и влијаат на глобалното затоплување.

Јаглеродниот отпечаток (вкупната емисија на стакленички гасови, со акцент на јаглеродниот диоксид, емитивуани во атмосферата) на некој начин покажува до кое ниво се зголемени климатските промени и според тоа може да се донесе заклучок  колкави се еколошките закани со кои се соочува човештвото денес. Последеците од тоа се топење на мразовите, зголемување на нивото на водата на океаните, а следствено на тоа и зголемување на поплавите. Притоа поголемото присуство  на јаглерод дисоксид го отежнува дишењето на човекот, особено на ранливите групи. Поради ова се зголемува бројот на хронични и белодробни заболувања.

Мерните станици покажуваат лоша состојба со аерозагадувањето па неизбежен е фактот дека треба се превземат конкретни мерки т.е изнаоѓање на иновативни решенија.

Врз основа на пресметките колку CO2 се емитува во атмосферата во зависност од начинот на производство на електрична енергија според табелата може да се забележи највисок коефициент доколку се снабдуваме со електрична енергија од термоцентрала, како што е всушност е практика и во нашата земја. Доколку во даден објект се инсталира фотоволтаичен систем од 1кW, за една година ќе се заштеди речиси 1 тон на CO2, a доколку го земеме предвид експлоатацискиот век на системот, се предвидува  заштеда од 25 тони на јаглерод диоксид.

 

CO2  kоефициент на производство

Нафта за домаќинство

330

Камен/јаглен

394

Кокс

467

Енергија од нуклеарна централа

16

Електрична енергија од хидроцентрала

7

Електрична енергија од термоцентрала

1340

Покрај намалената зависност од фосилни горива предности на производството на електрична енeргија од Сонцето се:

  • Исплатливост
  • Непосредна достапност
  • Минимално одржување
  • Намување на сметките за струја

Линкови 2

NewsLetter

Внесете ја вашата email адреса за да добивате новости.


FacebookTwitterLinkedin

Twitter Новости

O_KiselaVoda Општина Кисела Вода организира информативен настан за отпадот во кругот на АД Охис https://t.co/ovuafSUQB0
O_KiselaVoda Општина Кисела Вода ќе биде домаќин на Меѓународен младински ракометен турнир КЛ7 2020 https://t.co/oj5nCdmiN2
O_KiselaVoda Општина Кисела Вода ќе биде домаќин на Меѓународен младински ракометен турнир КЛ7 2020 https://t.co/3klWf5HsNa